AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE
Cine are nevoie si cum se obtine?
Pentru a putea functiona, anumite societati trebuie sa obtina autorizarea activitatii de la mai multe institutii. Nu toate activitatile economice necesita obtinerea unor autorizarii sau avize.
Atentie! Daca spatiul dvs. nu are in functiunea dorita aceasta se poate schimba printr-o noua autorizatie de construire pentru schimbarea destinatiei. Nu puteti autoriza un restaurant intr-un spatiu ce are in acte functiunea de depozit.
Formal, autorizarea se face la Registrul Comertului la infiintare sau pe parcurs, de regula pe baza de declaratie pe propria raspundere a administratorului dar exista unele activitati care sunt prevazute in OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, in general toate activitatile ce au relatie cu publicul, gasiti in ordonanta lista codurilor CAEN ce necesita autorizare . Conform acestei ordonante pentru anumite activitati deja autorizate la Registrul Comertului este necesara obtinerea unei noi autorizatii de la autoritatile locale ( primarie)- Autorizatia de functionare.
Obtinerea autorizatiei de functionare este destul de complicata si ar trebui sa se desfasoare astfel:
I. Obtinerea celor 5 autorizatii de functionare specifice
Conform art. 15 Legea 359/2004 si Ordonanta de urgenta Nr. 76 din 24 mai 2001 Republicata (cea care apare in anexa la CUI) privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor
La data eliberarii de catre Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare sau, dupa caz, la data eliberarii certificatului de inscriere de mentiuni sau inainte de inceperea unei activitati care necesita autorizare, solicitantul are obligatia de a cere obtinerea urmatoarelor autorizatii de la respectivele institutii:
In marea majoritate a situatiilor, demersurile pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau licentelor de functionare trebuie facute dupa ce s-a infiintat firma sau punctul de lucru; Avizele, autorizatiile si/sau licentele se obtin doar daca sunt indeplinite anumite conditii de calitate, igiena, volum, siguranta, etc impuse de legea romana aplicabila respectivului domeniu de activitate. Obtinerea fiecarui aviz presupune o serie de documente si la unele o vizita din partea unui reprezentant pentru a face verificarile in locatia unde urmeaza sa se faca activitatea. Voi detalia in continuare prima autorizatie, poate cea mai importanta, cea emisa de ISU pentru prevenirea si stingerea incendiilor (P.S.I.), necesita urmatoarele documente: 2 exemplare;
Aceasta documentatie este una tehnica, de detaliu ce ofera toate datele necesare amenajarii corecte a spatiului pentru a evita intamplarea unor tragedii gen club Colectiv, trebuie tratata cu responsabilitate si inteleasa valoarea si necesitatea ei, nu este doar o corvoada legislativa. Documentatia se intocmeste de arhitect, inginer de instalatii si expert-verificator tehnic la incendiu ( cerinta C ).
Celelalte autorizatii necesita si ele documentatii tehnice specifice, gen prezentarea fluxurilor tehnologice, in functie de activitatea ce se autorizeaza.
II. Obtinerea Autorizatiei de functionare de la Primarie.
Dupa obtinerea celor 5 autorizatii ( in unele cazuri pot fi si negatii, adica activitatea dvs. nu necesita autorizare din partea uneia dintre institutii) se prezinta la primarie urmatoarele (conform site primaria sectorului 4):
Acte necesare pentru eliberarea acordului de functionare – la primarie:
La depunerea dosarului toate documentele mentionate se vor prezenta si in original.
Dupa emiterea acordului de functionare se ajunge in sfarsit la Autorizatia de functionare ce este valabila doar un an si necesita prelungire.
Acte necesare pentru eliberarea autorizatiei de functionare – la primarie:
Durata unei astfel de autorizari este de aproximativ 3 luni.
arh. Mihaela Spranceana