Sisteme alternative de eficienta energetica
Exista mai multe documentatii ce studiaza eficienta energetica a constructiilor, va prezentam trei dintre cele mai solicitate
Ce este Studiul pentru utilizarea sistemelor alternative de eficienta ridicata…?
Directiva UE 2010/31/EC9(87)EPBD si legea 372/2005 completata promoveaza folosirea surselor de energie regenerabila la cladiri. Acesta au condus la aparitia unui nou studiu cerut in certificatele de urbanism ” Studiul privind posibilitatea utilizarii unor sisteme alternative de eficienta ridicata, din punct de vedere al performantei energetice, in vederea incadrarii cladirii in categoria nZEB” . Acest studiu se intocmeste de catre un specialist auditor energetic inca din faza de proiect.
Ce inseamna nZEB? nearly Zero Energy Building, deci cladire cu consum de energie aproape de zero si acea energie sa fie din surse regenerabile eventual produsa de catre instalatiile cladirii.
Studiul analizeaza instalatiile propuse , ce instalatii eficiente se pot implementa si daca se justifica si din punct de vedere tehnico-economic. Deasemenea se analizeaza anvelopa cladirii ( peretii exteriori, acoperisul, pardoseala) pentru a se vedea daca sunt suficient de bine izolate termic.
Intocmim astfel de studii pentru proiectele realizate de biroul nostru.
Ce inseamna Calcul G?
Calculul coeficientului de transfer termic ”G” este un studiu ce se analizeaza anvelopa cladirii ( peretii exteriori, ferestrele, acoperisul, pardoseala) pentru a se vedea daca sunt suficient de bine izolate termic. In functie de materialele din care sunt alcatuite elementele exterioare ale constructiei, fiecare strat si grosimea lui ne dau rezistenta la transfer termic a respectivei alcatuiri si apoi in ansamblu a intregii cladiri. Este un studiu destul de util pentru beneficiari in vederea alegeri materialelor de constructie mai ales in conditiile actuale in care eficienta energetica este obligatorie.
Intocmim astfel de studii pentru proiectele realizate de biroul nostru.
Ce este Certificatul energetic?
Certificatul de performanta energetica a cladirii, eliberat de catre un auditor energetic, este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri existente (noua sau veche), necesitatea sa aparand in contextul preocuparii pentru o mai buna gestionare a resurselor naturale la nivel global si cu predilectie la nivelul Uniunii Europene. Valabil 10 ani de la data emiterii, se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile din categoriile prevazute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 372/2005 (locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert si alte tipuri de cladiri consumatoare), care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Certificatul este insotit de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.
Certificatul energetic se intocmeste obligatoriu pentru receptia cladirii si la vanzarea cladirii.
Performanta energetica a cladirii este definita ca fiind energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul.
In functie de performanta energetica avuta, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, pornind de la clasa A (consumul cel mai scazut de energie, de pana in 125 de kWh/m2/an), pana la clasa G (cel mai ridicat consum specific de energie, de peste 820 kWh/m2/an).
Intocmim certificate energetice pentru apartamente, case si blocuri de dimensiuni mai mici.