PASII NECESARI PENTRU OBTINEREA UTORIZATIEI DE CONSTRUCTIE            

   Pornind de la prezumtia ca terenul pe care doriti sa construiti nu are probleme juridice, cadastrale si urbanistice, autorizatia de construire se poate obtine in trei luni.

             Primul pas este obtinerea certificatului de urbanism: un dosar cu copii ale actului de proprietate, cadastrului terenului, carte de identitate si cerere (acesta este continutul in mare, fiecare primarie are cerinte specifice) se depune la primaria localitatii pe raza careia se afla terenul si in termenul legal de 30 zile se elibereaza certificatul de urbanism.

              Certificatul de urbanism este un act de informare in care vi se expun conditiile in care se poate construi: procentul de ocupare al terenului (POT), coeficientul de utilizare a terenului (CUT) adica ce suprafata desfasurata puteti construi, retragerile de la limitele de proprietate, inaltimea maxima a constructiei, etc.

              In certificat sunt bifate sau enumerate avizele de la diverse institutii ce trebuie obtinute si studiile ce trebuiesc intocmite. Ele se numesc avize de amplasament si au scopul de a determina daca constructia propusa deranjaza cu ceva retelele de utilitati existente sau propuse, drumurile propuse, constructiile invecinate. Obtinerea avizelor se face prin depunerea unor dosare cu continut specific (in mare: certificat urbanism, act de proprietate, CI, plan de situatie, memoriu de arhitectura) raspunsul se obtine in maxim 30 zile.

              Proiectul constructiei DTAC (documentatie tehnica autorizatie construire – arhitectura, structura si instalatii) se intocmeste, la biroul nostru, in paralel cu obtinerea avizelor deci in momentul cand avem avizele impreuna cu proiectul, actele si cadastrul se depun la primarie in doua dosare aproximativ identice in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Termenul legal de obtinere a autorizatiei este tot de 30 zile.

              Deci tot procesul dureaza minim trei luni dar pot aparea multe complicatii gen: necesitatea refacerii cadastrului terenului, alipire de terenuri ( o luna), PUD (plan urbanistic de detaliu) fracvent intalnit in orase (6 luni), PUZ (plan urbanistic zonal) daca doriti sa schimbati ‘regulamentul’ de construire in zona ( 1 an), aviz ISC (inspectoratul de stat in constructii) in cazul in care doriti sa consolidati, supraetajati o constructie existenta sau construiti lipit de calcanul unei constructii existente (1 luna).

PENTRU PROIECTELE SITUATE IN BUCURESTI SI VOLUNTRI LUATI IN CALCU O DURATA A PROCESULUI DE  AUTORIZARE INTRE 6 LUNI SI 1 AN

            Timpul pe care va recomandam sa il alocati proiectarii si obtinerii autorizatiei este sase luni pentu o casa si un an pentru o constructie mai mare. Acestea sunt termene realiste ce nu tin de abilitatea proiectantilor sau de relatiile pe care le aveti, tin de ritmul lent si birocratia autoritatilor.

Biroul nostru de proiectare se poate ocupa de intocmirea si obtinerea tuturor actelor.